Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Lentekuis bij koelinstallaties

Het is lente, wat betekent dat vele koelsystemen onderhouden worden ter voorbereiding van de zomer. Door regelmatig deze voorjaarsinspecties uit te voeren, helpt u uw klanten om hun HVAC-R systemen jarenlang te laten meegaan. Hieronder overlopen we kort een aantal cruciale stappen in het proces, voor verdere informatie kan u op woensdag 31 mei terecht bij EURO-INDEX tijdens de infodag Koeltechniek.

Beginnen doen we met een visuele controle. Zo zal er al veel duidelijk worden over de toestand van de installatie. Verwijder bladeren en vuil rond de buitenunits en inspecteer of de bladen van de warmtewisselaar niet verbogen of beschadigd zijn. Ook luchtfilters worden best vervangen om een verminderde luchtstroom of bacteriegroei tegen te gaan. Reinig daarna nog de afvoerleiding zodat hier geen opstoppingen ontstaan.

Maar daar houdt de voorjaarscontrole niet op. Na een visuele inspectie moet elk onderdeel van het systeem grondig geïnspecteerd worden. Test om te beginnen de luchtstroom door het systeem. De luchtstroom zelf is een belangrijk aspect, maar het is eveneens een goede indicator van lekken of obstructies in het leidingwerk.

Het is ook belangrijk de werking van de elektronische regelingen te testen. Gebruik een stroomtang om problemen met deze componenten op te sporen. Inspecteer en reinig vervolgens alle aansluitingen en connectoren in het systeem, indien mogelijk.

Controleer na deze tests de koudemiddelvulling. Als het systeem te weinig koudemiddel bevat, controleer dan op lekken. Met een lekdetector kunt u hele kleine lekken opsporen, een detectiewijze die tot 20 keer gevoeliger is dan het gebruik van zeepbellen. Het systeem vacumeren werkt het vlotst met een vacuümpomp waarbij u de olie kan verversen zonder de pomp uit te schakelen of het vacuüm te verliezen. Meet het vacuüm met een digitale vacuümmeter die rechtstreeks systeem kan worden aangesloten. Deze pompen en meters maken het vacumeren gemakkelijker, sneller en nauwkeuriger.

Bij ons vindt u een volledig pakket aan koeltechnische meetapparatuur waarvoor we ook Gecertificeerd Service Center zijn. Dit betekent dat u na aankoop van uw producten ook bij ons terecht kan voor herstellingen en kalibraties. 

Ontdek het volledige aanbod

Op 31 mei organiseert EURO-INDEX een infosessie over deze meetapparatuur en de werking ervan, de geldende wetgevingen en de digitale rapportage na uw metingen. Schrijf u via onderstaande link gratis in. 

Ik schrijf me in